7 tips om zweetvoeten in je werkschoenen te voorkomen

Afbeelding

Werkschoenen worden gemaakt zodat ze vocht en lucht buiten houden. Dit is handig als je aan het werk bent, maar hierdoor heb je wel een grote kans op zweetvoeten in je werkschoenen. Dit is erg vervelend, omdat je werkschoenen dan niet meer comfortabel zitten. Bovendien is de kans op blaren groter als je zweetvoeten hebt. Grisport biedt veiligheidsschoenen waarmee je zweetvoeten kunt voorkomen. Deze werkschoenen zijn namelijk gevoerd met Gore-Tex® of Cambrelle®. In dit artikel geven we 7 tips tegen zweetvoeten in werkschoenen.

Meer dan 250 milliliter vocht per dag

Vooral tijdens warm weer hebben veel professionals last van zweetvoeten in hun werkschoenen. Dat is ook niet gek, als je bedenkt dat onze voeten meer zweet per vierkante centimeter produceren dan een willekeurig ander onderdeel in ons lichaam. Er zitten meer dan 250.000 zweetklieren in elke voet die de voet op een gemiddelde temperatuur van 30-32°C houden. Deze produceren op een normale dag gemiddeld 250 milliliter vocht. Dit wordt dus nog meer wanneer het buiten warm is.

Hoe ontstaan zweetvoeten?

Zweetvoeten kunnen ontstaan als je werkschoen is niet ademend genoeg is. Dit kan te maken hebben met de lage kwaliteit het leer van de schoen. Ook kan er een coating overheen zijn gespoten die de poriën van de schoen dicht. Daarnaast gebruiken sommige fabrikanten overmatig lijm, om bijvoorbeeld snel de stiksels vast te maken. Dit gaat de ademende werking van de schoen tegen.

Als het ademend vermogen van de werkschoen niet voldoende is, kan je natte en warme voeten krijgen. Dit zijn de perfecte omstandigheden voor zweetvoeten en stinkende werkschoenen. Als het vocht niet weg kan, blijft de huid bovendien vochtig, waardoor die kwetsbaar wordt en snel beschadigt. Je kan het vergelijken met wanneer je handen te lang in het water zijn geweest. Er ontstaan dan kleine gaatjes in de huid. Daarnaast verspreiden bacteriën zich gemakkelijker en heb je een verhoogde kans op de schimmelziekte mycose.

7 tips tegen zweetvoeten

Er zijn gelukkig meerdere dingen die je kan doen tegen zweetvoeten. Hieronder volgen de meest belangrijke tips:

 1. Het materiaal van de schoen is erg belangrijk. Natuurlijke materialen zoals kwalitatief leer ademen goed, maar rubber bijvoorbeeld helemaal niet. Stoffen zoals mesh nylon of microfiber kunnen ook goed ademen.
 2. De voering van de werkschoen is ook essentieel. Zo zijn er speciale ademende voeringen ontwikkeld, zoals Gore-Tex® en Cambrelle®, met een hoger vochtabsorptievermogen en hogere vochtdoorvoer. Hierdoor kan zweet makkelijker van binnenuit doorgelaten worden.
 3. Was je voeten twee keer per dag, eventueel met antibacteriële zeep, en droog ze goed af. Je kan ook afwisselen met warm en koud water voor een optimaal resultaat.
 4. Zorg ervoor dat je de juiste sokken draagt van een natuurlijk materiaal, zoals katoen of wol. Deze sokken zijn namelijk veel beter in het verwerken van vocht. Daardoor gaan ze in tegenstelling tot sokken van bijvoorbeeld polyester of nylon veel beter om met zweet.
 5. Draag elke dag schone sokken, zodat het verwerkingsvermogen elke dag optimaal is.
 6. Gebruik een voetzalf die helpt met het voorkomen van zweetvoeten. Deze zalf helpt vaak ook tegen nare geuren en overmatig eelt. Eelt voorkomen of verminderen is ook goed tegen zweetvoeten. Eelt neemt het zweet namelijk op als een spons. Het voetzweet blijft vervolgens hangen, waardoor het gaat stinken.
 7. Wissel van werkschoenen. Het is aan te raden om meerdere werkschoenen te hebben waarmee je kan wisselen. Hierdoor kunnen de schoenen luchten en kan het zweet verdampen, wat goed is tegen stinkende werkschoenen. Daarbij is zweet is ook niet goed voor het materiaal van de werkschoen. Zo wordt het leer er op den duur bijvoorbeeld broos van. Bij Grisport krijg je nu 10% korting bij aankoop van twee paar schoenen, dus koop slim, koop dubbel in!

De juiste werkschoen tegen zweetvoeten

Wanneer je last hebt van zweetvoeten is het uitermate belangrijk dat je de juiste werkschoenen koopt. Werkschoenen van Grisport met een Gore-Tex® voering zijn hiervoor bijvoorbeeld ideaal. Door de speciale voering is de schoen zowel ademend als waterdicht. Hierdoor is ook het draagcomfort hoger, omdat je voeten droog blijven. Bovendien gaan de werkschoenen langer mee. Omdat er een dunne laag lucht om je voet heen zit, blijft deze altijd op de ideale temperatuur van 32°C.

Dit wordt allemaal mogelijk gemaakt door het Gore-Tex® membraam, een dun laagje van opgerekt polytetrafluoroethleen. Dit materiaal heeft poriën die 20.000 keer kleiner zijn dan een waterdruppel, waardoor die waterdicht is, maar 700 keer groter dan een waterdampmolecuul, waardoor die kan ademen.

Ook de werkschoenen met een Cambrelle® voering zijn zeer ademend. De voering is bovendien geurvretend, waardoor stinkvoeten extra wordt tegengegaan. Doordat het vocht snel wordt opgenomen, droogt het snel en voorkomt het schimmel. Daarnaast is een Cambrelle® voering zacht, duurzaam en slijtvast, waardoor deze lang meegaat. De S3 Cross Safety werkschoenen van Grisport met Cambrelle® voering zijn bovendien gemaakt van microfiber, wat nog meer ademt dan leer. Hierdoor ademen deze werkschoenen perfect, terwijl ze ook nog licht van gewicht zijn.

Persoonlijk advies

Wil je graag persoonlijk advies over welke werkschoen het beste bij jou past? Chat dan met een van onze medewerkers of stuur een e-mail. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Afbeelding

Lisa - customer service

“Ik beantwoord alle vragen over onze collectie of over uw bestelling.”

Nu populair
 1. Grisport Active Pro Dyno ESD S1P
  Grisport Active Pro Dyno ESD S1P
  € 92,98€ 112,51
  0034013
 2. Grisport Active Pro Dash ESD S1P
  Grisport Active Pro Dash ESD S1P
  € 92,98€ 112,51
  0034011
 3. Grisport Active Pro Dusk ESD S1P
  Grisport Active Pro Dusk ESD S1P
  € 97,93€ 118,50
  0034012