Werkschoenen schoonmaken met tips van Grisport

Werkschoenen schoonmaken is zeer belangrijk. Je werkschoenen gaan dan namelijk veel langer mee. Het kan echter een lastig werkje zijn. In de collectie van Grisport vind je werkschoenen die van diverse materialen gemaakt zijn. Verschillende materialen moeten op verschillende manieren behandeld worden. Leren werkschoenen schoonmaken doe je bijvoorbeeld met ledervet of ledergel. In dit artikel geven we je tips over hoe je jouw werkschoenen het beste schoon kunt maken.

Leren werkschoenen behandelen met ledervet

Ledervet, ook wel ledercrème, is het beste middel om gladleren werkschoenen mee te onderhouden. Het is een onderhoudsmiddel dat het leer voedt. Ledervet zorgt bovendien voor waterafstotendheid (let op: dit is niet hetzelfde als waterdicht). Het is daarom niet nodig om ook nog een waterproofspray te gebruiken. Als het leer van je veiligheidsschoenen dof wordt of als water er niet meer afloopt, moeten je schoenen ingevet worden. Leren werkschoenen, zoals de schoenen uit de Grisport 803-collectie, maak je schoon in vier eenvoudige stappen. Naast het ledervet, heb je een insmeerborstel, een uitpoetsborstel en eventueel een poetsdoekje nodig.

Gladleren werkschoenen schoonmaken in 4 stappen

 1. Borstel eerst al het vuil van je werkschoen af.
 2. De insmeerborstel heeft een ronde kop. Deze dip je in het ledervet en vervolgens smeer je de werkschoen hiermee in. Haal bij voorkeur eerst de veters uit de schoenen.
 3. Laat het vet even intrekken en poets de schoen daarna op met de uitpoetsborstel. Zo wordt het vet goed verspreid over de schoen.
 4. Voor de final touch kan je de schoenen polijsten door er met een zachte doek overheen te wrijven.

Hoeveel vet heb je nodig?

Breng het ledervet altijd gedoseerd aan. Als het leer er weer kleurrijk en glimmend uitziet, zit er voldoende ledervet op. Het leer zal er altijd wat donkerder uitzien dan het oorspronkelijk was. Dit trekt vanzelf weer bij.

Ledergel: perfect voor nubuck en suède

Ledervet is niet geschikt voor nubuck en suède. Hierdoor verdwijnt namelijk het rijke uiterlijk van dit materiaal. Daarom is er een alternatief: ledergel. Ledergel is voedend en de uitstraling van het materiaal blijft hetzelfde. Om ervoor te zorgen dat nubuck en suède werkschoenen niet uitdrogen, smeer je deze zorgvuldig in met ledergel. Gebruik ook waterproofspray als je merkt dat vocht niet meer van je schoenen afloopt.

Nubuck en suède werkschoenen schoonmaken in 5 stappen

 1. Borstel eerst al het vuil van je werkschoen af.
 2. Altijd eerst waterproofspray gebruiken en daarna pas de ledergel. Als je de schoenen namelijk eerst met gel behandelt, kan de impregneerspray niet meer intrekken door de vettigheid van de gel. 
 3. Breng de ledergel deppend (door middel van een doekje) en in kleine hoeveelheden aan.
 4. Laat de gel intrekken.
 5. Suède is na te behandelen met een speciale suède- en nubuckborstel, met haartjes van messing (een soort koper). Deze brengt het ruwe effect van het materiaal terug. Doe dit altijd met beleid.
Grisport werkschoenen schoonmaken
Afbeelding

Hoe maak je waterafstotende werkschoenen schoon?

Werkschoenen met een Gore-Tex® voering, zoals onze Ranger-collectie, moeten altijd met ledergel (en eventueel waterproofspray) worden behandeld. Dat is ook het geval als de werkschoenen een bovendeel hebben van gladleer. De Gore-Tex® tussenlaag in de voering zorgt er namelijk voor dat de voet kan ademen en dat de werkschoen tegelijkertijd waterafstotend is. Als je leren werkschoenen die beschikken over een Gore-Tex® voering behandelt met ledervet, smeer je de poriën van het leer dicht. Hierdoor kan de Gore-Tex® voering niet meer zijn werk doen. Dit kan leiden tot vochtophoping, zweetvoeten en blaren. Hetzelfde geldt voor de werklaarzen uit onze Waterproof-collectie.

Microfiber werkschoenen schoonmaken

Grisport heeft niet alleen leren werkschoenen in haar assortiment. De Cross Safety-collectie bestaat bijvoorbeeld uit werkschoenen met een bovendeel van microfiber, een synthetische lichtgewicht stof. Voor het schoonmaken van werkschoenen met microfiber gebruik je geen vet of gel. Deze maak je simpelweg schoon met een borsteltje. Je kan eventueel ook een (vochtige) doek gebruiken. De Cross Safety werkschoenen voldoen aan de S3 veiligheidsnorm, wat o.a. betekent dat ze waterafstotend zijn. Na het schoonmaken is het daarom aan te raden om de schoenen nog eens in te sprayen met waterproofspray.

Algemene tips voor het onderhoud van je werkschoenen

 • Laat de schoenen goed drogen, maar zet ze nooit bij de verwarming of andere warmtebronnen. Het leer droogt dan namelijk uit en gaat krimpen.
  • Werkschoenen met een Cambrelle® voering moeten bijvoorbeeld de kans krijgen om het lichaamseigen vocht dat door de voering wordt vastgehouden weer kwijt te kunnen. Cambrelle® kan namelijk maar liefst 3,5 keer het gewicht van de voering opslaan aan vocht.
 • Bewaar je werkschoenen op een droge en goed geventileerde plaats.
 • Gebruik twee paar werkschoenen en wissel deze ieder dag af. Zo hebben je schoenen altijd genoeg tijd om te drogen en te luchten. Tip: bij Grisport krijg je 10% korting als je twee paar werkschoenen bestelt!
 • Draag goede sokken, het liefst van wol of katoen.
 • Controleer dagelijks of je werkschoenen niet beschadigd zijn. Door beschadigingen zouden je werkschoenen niet meer de vereiste veiligheid kunnen bieden.
 • Last but not least: doe je werkschoenen nooit in de wasmachine!

Lisa - customer service

“Ik beantwoord alle vragen over onze collectie of over uw bestelling.”

Nu populair
 1. Grisport Active Pro Dusk ESD S1P
  Grisport Active Pro Dusk ESD S1P
  € 97,93€ 118,50
  0034012
 2. Grisport Active Pro Viva ESD S1P
  Grisport Active Pro Viva ESD S1P
  € 92,98€ 112,51
  0034010
 3. Grisport Active Pro Disc ESD S1P
  Grisport Active Pro Disc ESD S1P
  € 118,60€ 143,51
  0034014