Werkschoenen voor in de bouw

Afbeelding

Veiligheidsschoenen voor in de bouw zijn een must voor iedereen die in de bouw werkt. Tijdens de werkzaamheden kunnen er allerlei verschillende zware voorwerpen op uw schoenen vallen of via de zool de schoen penetreren. Daarom is het dragen van veiligheidsschoenen bij wet verplicht, maar binnen voorschriften voor werkschoenen in de bouw zijn nog enorm veel variaties mogelijk. In dit blog leggen wij graag uit waar je op let bij aankoop van werkschoenen in de bouw.

De vereisten voor werkschoenen in de bouw

Voor werkschoenen in de bouw is één richtlijn leidend. ISO normen zijn vereist en vaak worden werkschoenen voor in de bouw van de S3-veiligheidsklasse gekozen.

De werkschoen moet voorzien zijn van een beschermneus die gemaakt kan zijn van staal, composiet of aluminium. De beschermneus biedt bescherming tegen vallende voorwerpen en moet een minimale resistentie bieden van 200 Joule.

De werkschoenen moeten een schokdemping hebben in de hak en heeft een standaard minimum van 200 Joule. De hiel moet afgesloten zijn, een klomp met bijvoorbeeld een open hiel kan nooit S3 beveiligd zijn. Daarnaast moet er energie opname zijn door de hak, wat betekend dat de schoen voldoende demping moet bieden.

De schoen heeft antistatische eigenschappen en een verhoogde weerstand tegen binnen dringen van water, waardoor de schoen ook goed te gebruiken is voor mensen die in de buitenlucht werken. De zool van de schoen moet voorzien zijn van beveilig, door middel van een stalen of kevlar tussenzool.

Tips voor werkschoenen in de bouw

Binnen de veiligheidsklasse S3 zijn er nog vele verschillende variaties mogelijk. Gebruikers hebben andere behoeften en zullen dan ook voor andere S3-werkschoenen kiezen.

 1. Hoge of lage schoen: Hoge werkschoenen en laarzen bieden, naast de bescherming die de klasse aangeeft, bescherming voor de enkels en achillespees. Daarom worden hoge werkschoenen vaak gebruikt in de bouw of in andere industrieën: de enkels zijn dan beschermd tegen vallend gereedschap, vonken en metaalsplinters. Lage werkschoenen zijn geschikt als de schoen flexibeler moet bewegen.
 2. Instappers, veterschoen of laars: Moet je de schoenen vaak uittrekken dan zijn instappers of laarzen een betere keuze. Moet de schoen beter aansluiten om de voet en meer draagcomfort bieden dan is een veterschoen aan te raden.
 3. Voering: Er zijn verschillende voeringen voor werkschoenen. In de winter zijn werkschoenen met wollen voering ons advies, vooral als er veel buiten gewerkt wordt. In de warme maanden adviseren wij vooral leren of Cambrelle voeringen. Deze voeringen zijn ademend en zo voorkom je zweetvoeten. Daarnaast is het mogelijk om te kiezen voor textielen voering
 4. Functionaliteiten:Voor optimaal comfort op de bouw wordt er vaak gekozen voor werkschoenen met heelsupport, ESD beveiliging zodat de schoenen antistatisch zijn. Ook wordt vaak gekozen voor waterproof werkschoenen, voor de wintermaanden en natte omgevingen. Vaak wordt er ook gekozen voor de cross-safety werkschoenen, die gevoerd zijn met Cambrelle wat een ademende en vocht- en geurvretende werking heeft. Maar het allerbelangrijkste is altijd nog het comfort van de schoen.

Meer weten?

Wil je meer weten over werkschoenen in de bouw, of gewoon een persoonlijk advies? Neem dan vandaag nog contact met ons op via de contactpagina of start een chat. Wij helpen je graag!

Afbeelding
Afbeelding

Remon Buijtendijk - Inkoop

“Ik zorg ervoor dat de goederen besteld worden en op het juiste moment weer op voorraad zijn.”

Nu populair
 1. Firm Cross Safety S3 black grey
  Firm Cross Safety S3 black grey
  Incl. BTW:€ 107,50€ 88,84
  0033633
 2. Grisport 773L Bruin S3 boot
  Grisport 773L Bruin S3 boot
  Incl. BTW:€ 101,95€ 84,26
  0033101
 3. Grisport lederen inlegzolen
  Grisport lederen inlegzolen
  Incl. BTW:€ 13,25€ 10,95
  1000012
 4. Cyborg Bionik C bruin S3 boot
  Cyborg Bionik C bruin S3 boot
  Incl. BTW:€ 106,95€ 88,39
  0032507
Adviesartikelen