Welke typen veiligheidsneuzen zijn er voor werkschoenen?

Afbeelding

Veiligheidsneuzen zijn er in verschillende soorten en maten. De meeste Grisport werkschoenen hebben een stalen neus die geperforeerd is. Andere materialen die Grisport gebruikt voor veiligheidsneuzen zijn composiet en glasvezel. Of werkschoenen met een composiet neus of glasvezel neus evenveel bescherming bieden als werkschoenen met een stalen neus is een vraag die regelmatig gesteld wordt.

We kunnen daar kort over zijn: ja, composiet en glasvezel bieden evenveel bescherming als staal. Alle veiligheidsneuzen worden namelijk aan dezelfde testen onderworpen en moeten aan dezelfde normen voldoen. Wanneer kies je dan voor werkschoenen met een stalen neus en wanneer kies je voor andere veiligheidsneuzen? In dit artikel leggen we het uit.

De voordelen van werkschoenen met een stalen neus

De stalen neus is een ware klassieker onder de veiligheidsneuzen en niet zonder reden. Het grote voordeel van werkschoenen met een stalen neus is dat de directe impact beter geabsorbeerd wordt. Deze situatie komt weinig voor tenzij je in een extreem gevaarlijke omgeving werkt, zoals in de metaalindustrie of de zware industrie. De primaire functie van alle veiligheidsneuzen is het beschermen van de tenen. Je kan je tenen bijvoorbeeld stoten, maar er kunnen ook voorwerpen op je voeten vallen. Veiligheidsneuzen in S1P werkschoenen, S2 werkschoenen en S3 werkschoenen beschermen je tenen tegen een impact van 200 joule.

Wat is het voordeel van een geperforeerde stalen neus?

Grisport maakt in haar werkschoenen gebruik van geperforeerde stalen neuzen. Dit heeft twee grote voordelen. Ten eerste is een geperforeerde stalen neus lichter dan een massieve stalen neus. Ten tweede is de beschermneus hierdoor beter om het lichter te maken, maar biedt zelfde veiligheid. Bovendien is dit beter ademend.

Afbeelding

Werkschoenen met een composiet neus: de Bionik-collectie

Een composiet neus, ook wel carbonite neus, is opgebouwd uit verschillende materialen. De samenstelling kan hierbij verschillen. Veelgebruikte materialen zijn koolstofvezel, kevlar en glasvezel. De combinatie van de gebruikte materialen zorgt voor de beschermende kracht van de composiet veiligheidsneus. De werkschoenen uit onze Bionik-collectie zijn allemaal voorzien van een composiet neus. Hierdoor zijn deze werkschoenen een stuk lichter dan werkschoenen met een stalen neus. Een ander voordeel is dat composiet niet gedetecteerd wordt bij detectiepoortjes en niet kan roesten. Dit maakt de schoenen uitermate geschikt voor bijvoorbeeld beveiligers of vliegveldmedewerkers. Ook geleidt composiet geen kou of warmte, wat bijdraagt aan het draagcomfort van de schoen. Tot slot wordt een composiet neus niet aangetast door de meeste chemicaliën en zuren.

De nieuwste trend in veiligheidsneuzen: de glasvezel neus

Een glasvezel veiligheidsneus, ook wel fiberglass neus, is nóg lichter dan een beschermneus van composiet of geperforeerd staal. Bovendien is glasvezel een duurzaam materiaal dat beter te vormen is, wat de look van de schoenen sterk verbetert.

Met de ontwikkeling van werkschoenen met een glasvezel neus is Grisport zijn tijd ver vooruit. Er is namelijk steeds meer behoefte aan lichtgewicht werkschoenen. Door gebruik te maken van lichte materialen die net zoveel bescherming bieden als traditionele materialen, kan aan deze behoefte worden voldaan. Een glasvezel veiligheidsneus is hier een goed voorbeeld van. De veiligheidsschoenen uit de Grisport Cross Safety-collectie zijn dé lichtgewicht werkschoenen bij uitstek. Naast een glasvezel neus, bevatten deze schoenen een kevlar tussenzool, wat lichter is dan bijvoorbeeld een stalen tussenzool. Bovendien zijn deze schoenen gemaakt met de ultradunne en lichte vezel microfber. Ook de Ranger-collectie bestaat uit veiligheidsschoenen met een glasvezel neus.

Welke veiligheidsneus is geschikt voor mij?

Informeer ten eerste altijd welke schoenen door je werkgever worden voorgeschreven. De keuze voor werkschoenen met een stalen neus of werkschoenen met een andere veiligheidsneus dient gebaseerd te worden op de toepassing ervan. Ze bieden immers dezelfde bescherming. In sommige vakgebieden zijn werkschoenen met een stalen neus praktischer, terwijl in andere vakgebieden lichtgewicht materialen als composiet en glasvezel een betere uitkomst bieden. Wanneer het risico op het vallen van zware voorwerpen en materialen groot is, raden wij je werkschoenen met een stalen neus aan. Deze verwerken directe impact namelijk het beste. Moet je veel bewegen en wil je een zo hoog mogelijk draagcomfort? Kies dan voor een glasvezel of composiet neus.

Lisa - customer service

“Ik beantwoord alle vragen over onze collectie of over uw bestelling.”